اتصالات نوعی رابط بین لوله است و یا به این منظور در خط جریان استفاده می شود که انشعاب ایجاد کند و گاهی اوقات کمک به کاهش ابعاد لوله ها و تقسیم بندی و تغییر دهندگی مسیر جریان می‌کند.
در طی سالیان اخیر ، انواع اتصالات لوله با کاربردهای گوناگون ساخته شده‌اند که هر کدام از آنها دارای ویژگی های منحصر به فردی هستند.

       انواع اتصالات و فلنج

   اتصالات زانویی (ELBOW)

 

ایجاد زاویه در خطوط لوله جهت تغییر مسیر جریان یکی از کاربردهای اصلی این اتصالات محسوب می شود. این اتصالات در دو زاویه 45 و 90 درجه تولید می شوند که هر دو از جنس فولاد بدون درز و درز دار هستند. ظاهر آن معمولا به این صورت است که یک سمت آن مغزی دنده ای دارد. این اتصالات در دو مدل شعاع بلند و شعاع کوتاه وجود دارد که تنها تفاوت آن ها در قطر و ابعادشان است و تفاوت دیگر نیز افت فشار زیاد در زانویی شعاع کوتاه است. از کاربرد اتصالات زانویی می توان در اتصالات شیلنگ ها، لوله ها، تیوب ها و .. جهت انتقال سیالات اشاره کرد.

  مهره ماسوره( UNION)

 

نوعی از ابزار اتصالات است که به روشی طراحی شده است تا بتواند دو لوله را به گونه ای به هم متصل کند که بدون ایجاد تغییر در شکل لوله، قابل جدا شدن باشند. هر نوع از اتصالات لوله با قطر کوچک که نیازمند سرهم بندی و همچنین جداسازی آسان قطعات باشند، با کمک مهره ماسوره ایجاد می شوند.

به عبارت دیگر ، مهره ماسوره ها ، می توانند دو لوله را به راحتی از هم جدا کنند . در واقع مهره ماسوره ها جایگزینی برای اتصالات فلنج (فلنج کور ، فلنج گلودار ، فلنج اسلیپون) در لوله کشی منافذ کوچک در فشار کم و در جایی که غالباً نیاز به قطع اتصال بین لوله ها باشد ، هستند . مهره ماسوره ها می توانند دارای انتهای رزوه ای یا جوش ساکت باشند

مهره و ماسوره
درپوش-لوله

   درپوش لوله

 

ساده ترین نوع اتصالات ساختمانی اتصالات درپوش لوله هستند که برای انسداد لوله ها مورد استفاده قرار می‌گیرند . اگر بخواهیم یک لوله با قطر کم را مسدود کنیم ، درپوشهای چهارگوشه بهترین گزینه است . برای مسدود کردن لوله های با قطر زیاد نیز از درپوشهای شش گوش می توانید استفاده کنید.

   بوشن ها :BOSHAN

 

در این نوع اتصالات لوله ها توسط جوشکاری به هم متصل می شوند. می توان گفت که اتصالات بوشن از لوله های بدون درز و در جنس های مختلف فلزی ( برنجی و گالوانیزه ) و پلاستیکی یا همان پی وی سی تولید می شوند. اتصالات بوشن نیز مانند اتصالات مغز انواع متفاوتی از جمله ساده، روپیچ توپیچ، یکسر فلزی و پرسی دارد.
کاربرد این اتصالات را می توان در اتصال لوله های داخل چاه های عمیق نام برد که البته باید بتواند وزن ضربات پمپ شناور در زمان شروع به کار و همچنین پمپ، سیال و کابل را نیز تحمل کند

بوشن

   اتصالات سه راهی

 

کاربرد ویژه سه راهی ها ، ایجاد انشعاب های فرعی در مسیر تاسیسات لوله اصلی می باشد . به وسیله این اتصالات می توان آب را به نواحی گوناگون ساختمان منتقل کرد . سه راهی ها را بر اساس نوع طراحی آنها به سه دسته تقسیم می کنیم که عبارتند از:
سه راهی قائم : در شرایطی که لوله های اصلی دارای زاویه ۹۰ درجه باشند و ما بخواهیم از آنها انشعاب بگیریم ، باید از سه راهی قائم یاس راهی معادل استفاده کنیم . رزوه های این سه راهی به سمت داخل می باشد.

سه راهی تبدیلی( Tee Reducing )در شرایطی که بخواهیم از لوله های با قطر یکسان انشعاب بگیریم باید از سه راهی تبدیل ای استفاده کنیم . این سه راهی ها دارای رزوه های گوناگونی هستند

سه راهی ۴۵ درجه: این اتصالات دارای انشعاب گرفتن در زاویه های ۴۵ درجه مورد استفاده قرار می‌گیرند

سه راهی مساوی (Tee Equal) در صورتی که قطر هر سه مسیر با هم برابر باشند به آن سه راهی مساوی می گویند.

    اتصالات چهار راهی

 

از این نوع اتصالات مانند سه راهی ها برای ایجاد انشعاب و گسترش و مسیر لوله به نواحی گوناگون ساختمان استفاده می شود . تنها تفاوتی که دارد این است که بیشتر شدن تعداد انشعاب می تواند کاربردهای بهتر و منحصر به فردی داشته باشد .

فلنچ

        فلنج

 

فلنج ها به صورت قطعه ای دیسکی شکل هستند که همیشه به صورت جفت به کمک پیچ و مهره دو قطعه را به یکدیگر متصل می سازد و به آسانی باز و بسته می شوند. این قطعات برای فشارهای کم و زیاد مناسب هستند و در آن ها آب بندی بین دو فلنج توسط گسکت (آب بند) که در بین آن ها قرار داده می شود انجام می گیرد. جنس فلنج ها معمولا از فولاد و آلیاژهای آن و یا از چدن و سایر مواد ساخته می شود

     برندهای اتصالات